“Genç İstihdamı” başlıklı tartışma oturumu, Odunpazarı 3D Gençlik Festivali Programı’nın üçüncü gününde “Eskişehir’de Gençlerin Karşılaştığı Sorunlar” ana başlığı altında değerlendirilecektir. Genel anlamda genç istihdamı değerlendirecek ve bilgi verecek olursak; 2009 yılı itibarı ile dünyada işsiz olduğu tahmin edilen 211 milyon kişinin yaklaşık %40’ı -ya da yaklaşık 83 milyonu- 15 ve 24 yaş arasında yer almaktadır.1 Her zamankinden daha fazla yoksul ve eksik istihdamda genç bulunmakta: 309 milyona yakın genç çalışmakta fakat yaşadıkları hanenin günlük geliri 2 doların altında yer alıyor. Milyonlarca genç, iş yaşamında ve kendi yaşamında ilerleme için daha az getiri ve sınırlı beklentiler sunan geçici ve gönüllü olmayan yarı-zamanlı ya da gündelik işlerde sıkışmış durumda. Genç kadınlar ise genellikle ek engellerle karşılaşıyorlar.

Bu bağlamda genç istihdamın desteklenmesine ilişkin bazı çalışmalar son zamanlarda hız kazanmıştır. Bu çalışmalardan öne çıkan 2011-2013 yılları arasında gündemde olan Genç İstihdamın Desteklenmesi Operasyonudur. Operasyon iki bileşenden oluşmaktadır. Gençlerin iş bulmalarına ve kendi işlerini kurmalarına destek sağlamak amacıyla 2011-2013 yılları arasında 2 milyon avroluk bir bütçe ile Genç İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu Teknik Destek Projesi yürütülmüştür. Benzer birçok projenin hayata geçirilmesine rağmen genç istihdamı günümüz Türkiye’sinde halen çözüm bekleyen önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda üniversiteli genç işsiz ordusunun da artış göstermeye başlamasıyla sorunun ciddiyeti daha da önem kazanmıştır. Odunpazarı 3D Gençlik Festivali bağlamında bu soruna parmak basmak Eskişehir’deki genç istihdam durumunu değerlendirmek ve olası çözüm önerileri üretmek için sizleri 19 Mayıs tarihinde festivalimize bekliyoruz.

Moderatör

Raportör

Moderatör
Gönüllü

Prof. Dr. Nilgün Çağlarırmak Uslu

Mümine Özçelik

Nilgün Çağlarırmak Uslu 1993 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünden lisans derecesini almıştır. 1996 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi Gelişme Anabilim dalına “Finansal Liberalizasyon ve Türkiye’de Finansal Liberalizasyona Yönelik Politikalar” isimli teziyle Yüksek lisansını, 2002 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalında, “Finansal Piyasalarda Etkin Piyasa Hipotezi ve Etkinliğin Zayıf Formda Test Edilmesi” konusuyla Doktorasını tamamlamıştır. 2011 yılında Makro İktisat alanında Doçent ünvanını alan Çağlarırmak Uslu 2020 yılında Profesör olarak Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Mali İktisat Anabilim Dalına atanmıştır. Çok sayıda bilimsel araştırma projesinde ve Yürütücü ve araştırmacı olarak yer alan Uslu aynı zamanda T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı’nda “Bağımsız Dış Uzman “olarak yer almaktadır.

Mümine ÖZÇELİK, ilk, orta ve lise eğitimini Konya’da tamamlamıştır.2015 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İktisat programına başlamıştır. 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde fakülte onur öğrencisi olarak seçilmiştir. 2020 Haziran ayında “2003-2019 Yılları Arası Türkiye’de Genç İşsizliğin İncelenmesi” adlı bitirme projesi hazırlayarak bölümden derece ile mezun olmuştur. Üniversite eğitimi süresince Erasmus+ Eğitim Hareketliliği kapsamında Çek Cumhuriyeti’nde eğitim almıştır. 2020 Ekim ayı itibariyle Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı İngilizce İktisat Tezli Yüksek Lisans tez dönemi öğrencisi olarak eğitim hayatına devam etmektedir. Lisans eğitimi boyunca çeşitli “hayvan hakları” etkinliklerinde bulunmuştur; halen Eskişehir Besleme Grubu ve Haytap aktif üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Eskişehir Avrupa Birliği Derneği gönüllüsü olan Özçelik, Odunpazarı 3D Gençlik Festivali organizasyon ekibinin aktif bir üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.